Servicii

Serviciile oferite de firma noastra sunt prezentate in cele ce urmeaza:

  • Proiectare constructii civile, industriale, agricole
  • Obtinere avize si acorduri necesare autorizatiei de construire
  • Control tehnic pe parcursul lucrarilor de constructie
  • Expertize tehnice necesare modificarii, modernizarii, schimbarii de destinatie, etc.
  • Studii geotehnice si solutii de fundare constructii.

Problema avizelor
In aceasta privinta situatia este destul de putin clara si viitorul proprietar va afla din certificatul de urbanism ce trebuie sa intreprinda, deoarece aici se mentioneaza avizele care sunt necesare. Aproape sigur va avea nevoie de astfel de documente de la furnizorii de electricitate, gaz, apa si canalizare.etc
In functie de situatie, lista poate fi extrem de lunga: salubritate, pompieri, apararea civila (Apararea Locala Antiaeriana), administratia drumurilor si podurilor, politia, Autoritatea Romana de Aviatie (in cazul in care terenul se afla in apropierea unui aeroport), MApN, SRI (daca terenul se afla in vecinatatea unui obiectiv militar) etc.
Se apreciaza ca pentru obtinerea acestor avize sunt necesare intre 15 si 30 de zile. Deci, la asteptarea initiala se adauga inca o luna. Situatia difera in functie de amplasarea terenului
De asemenea, trebuie sa se stie ca pentru avize se percep taxe, care difera ca valoare de la caz la caz.

Pasul final
Dupa obtinerea proiectului de la proiectant si a avizelor se poate spune ca dosarul pentru obtinerea mult doritei autorizatii de constructie este complet. Evident, trebuie sa se achite si o taxa, care este de 0,5% din valoarea lucrarii. In acest caz solicitantul va mai astepta cel mult 30 de zile pentru a obtine acest act.
In cazul in care dosarul nu este complet, va avea o surpriza neplacuta peste doar cinci zile. Conform legii, in cazul depunerii unei documentatii tehnice incomplete, aceasta se restituie solicitantului in termen de 5 zile de la data inregistrarii, cu mentionarea in scris a elementelor necesare in vederea completarii acesteia.

Neinceperea lucrarilor ori nefinalizarea acestora in termenele stabilite conduce la pierderea valabilitatii autorizatiei, fiind necesara emiterea unei noi autorizatii de construire.

In situatia in care caracteristicile nu se schimba fata de autorizatia initiala, se va putea emite o noua autorizatie de construire, fara a fi necesar un nou certificat de urbanism. Taxa pentru prelungirea valabilitatii autorizatiei de construire se calculeaza la 30% din valoarea initiala a taxei de autorizare.

Un proiect de executie este format din urmatoarele specialitati: arhitectura, structura de rezistenta, instalatii sanitare, instalatii termice, instalatie electrica, (cand este cazul si instalatii de aer conditionat) fiecare fiind intocmite de specialisti in domeniul respectiv.

Noi va oferim toate componentele unui proiect de executie complet. Exista o practica destul de comuna: nu se intocmesc proiecte de instaltii, lasandu-se totul la latitudinea executantilor. Economia de cateva sute de euro ce se realizeaza astfel la proiectare se poate reflecta intr-o instalatie electrica insuficienta ca putere, in pozitii arbitrare ale corpurilor de iluminat si de incalzit, in incalzirea inegala sau insuficienta a diverselor spatii interioare si multe alte astfel de neplaceri. Recomandarea noastra este sa se intocmeasca proiecte de instalatii pentru toate constructiile.
Cazul proiectului de structura de rezistenta este mai grav. In cel mai bun caz o caldire fara acest proiect va fi semnificativ mai scumpa decat daca ar fi existat proiectul. Diferenta este data de supradimensionarea elementelor structurale, pentru acoperirea constructorului. In cazul mai putin bun, cladirea poate sa nu reziste primului cutremur important, aceasta daca constructorul a facut economie.
Coordonarea specialitatilor revine sefului de proiect. O modificare intr-unul dintre proiecte poate antrena modificarea tuturor celorlalte.

1. Faza de ofertare si incheiere a contractului, pe baza portofoliului de lucrari sau a unei schite de proiect insusita de dumneavoastra.
2. Depunerea actelor si obtinerea certificatului de urbanism de catre noi sau de catre dumneavoastra. In cazul interventiei pe cladiri vechi este necesara intocmirea unui raport de expertiza tehnica, de catre un expert atestat M.L.P.A.T. In toate cazurile este necesar un studiu geotehnic, intocmit de catre un inginer autorizat.
3. Intocmirea unei schite de proiect, daca acest lucru nu s-a intamplat la faza 1. Modificarea acestei schite conform cu cerintele dumneavoastra si definitivarea solutiei de arhitectura.
4. Intocmirea temelor si inaintarea lor catre inginerii de specialitati. Din acest moment modificarile la proiect se fac cu mai mare dificulate, implicand si specialitatile
5. Intocmirea Documentatiei tehnice (D.T.) si extragerea din acesta a pieselor ce formeaza documentatia tehnica pentru autorizatia de construire (D.T.A.C.). Acest proiect este necesar pentru obtinerea avizelor, acordurilor si a autorizatiei de construire si trebuie verificat de verificatori autorizati de M.L.P.A.T. Depunerea acestor documentatii la autoritatile competente.
6. Intocmirea documentatiei de executie (D.E.) care este compusa din documentatia tehnica, detaliile de executie (D.D.E.) si antemasuratori – cantitatile de lucrari necesare pentru realizarea investitiei.
Exista posibilitatea contractarii proiectarii doar pana la faza D.T.A.C., desi nu va recomandam aceasta solutie. Ea va duce la o economie initiala, dar care va determina cresterea importanta a costurilor de executie, mai ales in absenta antemasuratorilor si va da posibilitatea aparitiei unor rezolvari tehnice inadecvate, cu cheltuieli ulterioare pentru remedierea problemelor.
Proiectele de executie se intocmesc in patru exemplare, din care unul ramane la proiectant, iar celelalte se predau beneficiarului, cu urmatoarele destinatii: unul pentru constructor, unul pentru dirigintele de santier sau consultantul care urmareste executia, unul pentru autoritatile locale si unul pentru pastrare de catre beneficiar.
Durata de realizare a unui proiect variaza in functie de complexitatea proiectului si de problemele de avizare.

Autorizatia de construire

Autorizarea lucrărilor de construire/desfiinţare
Certificatul de Urbanism – CU
Documentele necesare emiterii CU
Autorizaţia de Construire – AC
Documentele necesare emiterii autorizaţiei de construire
Documentatie tehnica pentru obtinere a Autorizaţiei de Construire (DTAC)

Post Your Thoughts