Neoactiv

Construirea unei case reprezinta un demers care nu presupune numai bani, ci si timp. Numai obtinerea documentelor necesare pentru ridicarea constructiei dureaza cel putin o luna.Faptul ca detineti terenul si banii necesari pentru ridicarea noii case nu inseamna ca in doua-trei luni va puteti muta in casa noua. In functie de locul in care doritin sa contruiti, veti avea nevoie de o serie de acte pentru eliberarea carora veti astepta ceva timp.

Cum sa faci

Situatia este si mai complicata daca suprafata respectiva urmeaza sa fie achizitionata printr-un credit bancar. De asemenea, trebuie sa se tina cont de faptul ca inainte de a incepe demersurile legale este nevoie de o solutie din partea proiectantului. De aceea, se recomanda ca demersurile sa inceapa cu cel putin o jumatate de an inainte de momentul in care isi doreste proprietarul sa inceapa lucrarile. In conditiile in care se presupune ca cel care investeste intr-o casa vrea sa obtina un raport bun calitate-pret, atunci acesta va avea nevoie de timp pentru a se documenta asupra materialelor folosite, atit ca si calitate, cit si din punctul de vedere al costurilor. Primul pas Cel mai indicat este sa se consulte o firma de proiectare pentru a se contura o solutie preliminara. Totusi, din punct de vedere legal, primul pas il constituie certificatul de urbanism, care este insa doar un aviz de principiu si care nu da dreptul executarii constructiei respective. Acest act se elibereaza de catre autoritatile locale si specifica in ce conditii se poate construi pe acea suprafata. Conform legislatiei in vigoare, certificatul de urbanism este actul de informare prin care autoritatile, in conformitate cu prevederile planurilor urbanistice si ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, dupa caz, avizate si aprobate potrivit legii, fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului, precum si lista cuprinzind avizele si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii. Acesta se va elabora in cel mult 30 de zile de la data depunerii. Actele care se vor depune nu sunt foarte numeroase: cererea tip, planurile topografice scara 1:2.000 si 1:500 in cite doua exemplare si copie xerox dupa actul de proprietate. In ceea ce priveste planurile topografice, acestea se iau fie din documentatia cadastrala, fie de la Centrul de cadastru din zona in care se va construi casa Abia dupa obtinerea certificatului de urbanism poate incepe goana dupa autorizatia de constructie. Trebuie mentionat ca, in general, se recomanda ca certificatul de urbanism sa fie solicitat de catre cumparator chiar si inainte de achizitionarea unui teren, pentru a se vedea daca pe suprafata respectiva se poate construi si daca imobilul pentru care se permite constructia raspunde dimensiunilor si pozitionarii dorite de cel care vrea sa faca o astfel de investitie.
Autorizatia In cazul autorizatiei de constructie procedura este ceva mai complicata, deoarece dosarul este mai complex. Pe langa certificatul de urbanism mai este nevoie de actul de proprietate (copie legalizata), proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, avizele si acordurile legale necesare, stabilite prin certificatul de urbanism, si dovada privind achitarea taxelor legale. Aparent totul este foarte simplu, numai ca lucrurile pot sa se complice. In general, autoritatile cer un studiu geotehnic facut prin foraj. Fara acesta nu se poate stii unde este terenul bun de fundare ca sa poata inginerul sa faca partea de rezistenta. De exemplu, conteaza apa freatica. Partea de infrastructura va costa poate mai mult decit casa, pentru a nu avea infiltratii. Trebuie sa ajungi la terenul bun de fundare si sa faci o fundatie buna.

Echipa noastra

Partenerii nostri

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.